Piyasa Uzmanları Halka Arz Çılgınlığı İçin Uyarılarda Bulundu!

Piyasa Uzmanları Halka Arz Çılgınlığı İçin Uyarılarda Bulundu!
Piyasa Uzmanları Halka Arz Çılgınlığı İçin Uyarılarda Bulundu!
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Piyasa Uzmanları Halka Arz Çılgınlığı İçin Uyarılarda Bulundu!

Son dönemde Borsa İstanbul her gün yeni bir halk arz şirketine merhaba diyor. Finansmana erişimde zorlanan şirketlerin sermaye ihtiyacı için bir yol olarak görülen halka arz işlemlerinde en çok tartışılan konu açılışla birlikte başlayan tavan serileri. 

Ağırlıklı olarak devasa şirketler yerine küçük ve orta ölçekli şirketler halka arz ediliyor. Halka arzı gerçekleşen şirketler de en az 5 tavan yapmadan da düşüş eğilimine girmiyor. Ağustos ayının sonuna dek 30 şirket halka arz edilirken cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından geçen üç aylık süreçte arz edilen 14 şirket en az 2 tavan, en yüksek 11 tavan serisini gerçekleştirmeyi başardı. 

Piyasa uzmanları küçük yatırımcılar için de gelir kapısı olarak görülen halka arz sevdasının ileriki dönemde piyasa dinamikleri üzerinde son derece olumsuz etkiler yapabileceğini belirtiyor. Öyle ki bazı şirket çalışanları, ortak halka arz kumbarası oluşturup her arza katılırken her yaştan daha önce hiç hisse senedi piyasası ile ilgili olmayan kişiler de halk arz işleminden 3-5 lot alabilmek için yarış içerisin giriyor. 

3 Aylık Süreçte 2 Milyon Yeni Katılımcı!

Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından açıklanan verilere göre Mayıs ayının sonunda 4,48 milyon kişi olan yatırımcı sayısı üç ay içerisinde hızlı bir biçimde arttır ve 6,26 milyon kişiye ulaştı. 3 ayda neredeyse 2 milyon kişi hisse senedi piyasalarındaki yerini aldı. Piyasa uzmanları 14 adet halka arzın gerçekleştiği bu üç aylık süreçte yeni yatırımcıların çocuğunun da tavan serisi hikayesine koşan kişilerden oluştuğu belirtildi. 

Yine MKK tarafından açıklanan veriler ışığında Temmuz ayı sonu itibari ile yatırımcıların %62’simim portföy büyüklüğü, 50 bin TL’nin altında bulunuyor. Daha da dikkat çeken bir veriye göre de bu kişilerin %23’ünün portföy büyüklüğü 5 bin TL seviyesinin altında bulunuyor. Bu durum da piyasa uzmanları tarafından belirtildiği gibi yatırımcıların büyük bir kısmının küçük miktarlarda halka arzlardan pay elde etme peşinde olduğunu gösteriyor. 

Piyasa Uzmanları Halka Arz Çılgınlığı İçin Uyarılarda Bulundu!
Piyasa Uzmanları Halka Arz Çılgınlığı İçin Uyarılarda Bulundu!

8 Ayda Halka Arz Olan Şirketlerin Yarısı Son 3 Aya Sığmış Durumda!

Ağustos ayının sonuna dek halk arz edilen 30 şirketin toplam halka arz büyüklüğü 42 milyar 245 milyon TL olurken son üç aylık süreçte halka arz olan 13 şirketin toplam halka arz büyüklüğü 19 milyar 131 milyon TL olarak belirtiliyor. 8 aylık süreçte halka arz edilen şirketlerin yarısı son üç aylık dönemde halka arzını gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı seçiminden önceki döneme göre ise halka arzların hisselerinin tavan serileri daha belirgin bir hal aldı. 

Halka arz işlemlerinde Sermaye Piyasası Kurulu’nun düzenlemelerine göre artık serbest fonlar halka arz paylarının %1’inden fazla alamıyor. Bu aşamada eşit dağılım yöntemine başvuruluyor. Bireysel yatırımcılar oldukça küçük portföyleri ile halka arzdan kendi paylarını almaya çalışıyorlar. 

Halka arzlarda ise talep rekorlarının kurulduğunu söylemek mümkün. İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş. ve Tatlıpınar Enerji Üretim A.Ş. halka arzına 2,5 milyondan daha fazla bireysel yatırımcıdan talep gelmişti. 

Kaleseramik 11 Tavan İle Lider Konumda!

Son üç aylık süreçte gerçekleştirilen ve borsada işlem görmeye başlayan halka arzların en büyüğü 2,73 milyar TL’lik halka arz büyüklüğü ile Karaseramik oldu. Kaleseramik’in halka arz izahnamesinde yer alan bilgilere göre 2022 senesi hasılatı 6 milyar TL seviyesinde. Kaleseramik 25 TL’den halka arz edilirken 11 tavan yapmayı başardı. 29 Ağustos tarihi itibariyle şirketin hisse fiyatı 120,1 TL seviyesine kadar yükseldi. Elde ettiğimiz buy veriler 1 aylık bir süre içerisinde %380,4 oranında yükseliş anlamına geliyor. 

Kaleseramik şirketini bugün gerçekleştireceği hareketle liderlikten indirmeye adaya durumda olan iki şirket bulunuyor. Bunlardan bir tanesi işlem görmeye başlaması ile 10 tavan serisine imza atmayı başaran İzdemir Enerji ve yine 10 tavan serisine ulaşmayı başaran Ofis Yem. 

Ofis Yem ve İzdemiz Enerji 16 Ağustos tarihinde borsada işlem görmeye başladı. İzdemir Enerji’nin halka arz fiyatı 19 TL olarak belirlenmişti. 29 Ağustos tarihine geldiğimizde ise şirketin hisseleri 49,12 TL seviyesine yükseldi. Bu 10 işlem gününde %158,5’in üzerinde bir getiri anlamına geliyor. İzdemir Enerji’nin halka arz büyüklüğü 2,6 milyar TL olarak açıklanırken 2022 senesi hasılatı 6,7 milyar TL olarak açıklandı. 

Ofis Yem şirketi de 27,2 TL seviyesinden başladığı borsa serüveninde 10 tavan serisinin sonunda 70,3 TL’yi görmeyi başlardı. %158,5 getiriye imza atmayı başaran şirketin halka arz büyüklüğü 818,8 milyon TL olurken 2022 senesi hasılatı 7,6 milyar TL olarak açıklandı. 

Tatlıpınar Enerji ise 17 Ağustos tarihinde borsada işlem görmeye başlamıştı. Fakat aynı gün SPK’dan onay aldığı İzdemir Enerji ve Ofis Yem’in aksine tavan serisi 9. günün arından son buldu. Şirketin halka arz anındaki hisse fiyatı 22,5 TL iken 29 Ağustos itibariyle hisse senesi değeri 52,9 TL seviyesine gelmeyi başardı. %135,11 oranında artış yakalayan şirketin halka arz büyüklüğü 1,58 milyar TL olurken 2022 hasılatı değeri 766,4 milyon TL seviyesinde kaldı. 

Piyasa Uzmanları Halka Arz Çılgınlığı İçin Uyarılarda Bulundu!
Piyasa Uzmanları Halka Arz Çılgınlığı İçin Uyarılarda Bulundu!

En Düşük Tavan Serisi 2 Gün!

14 şirket içerisinde en az tavan yapan ise Katılımevim oldu. 13,43 TL’den halka arz edilen ve 12 Haziran tarihinde işlem göremeye başlayan Katılımevim şirketinin 29 Ağustos itibariyle hisseleri 55,8 TL değerinde. Bu %%315,5’lik bir artış yaşandığıanlamına geliyor. 

A1 Capital şirketi ise 15 Haziran’da başladığı borsa yolculuğunda 3 tavan serisi yakalamayı başardı. 25 TL seviyesinden açılan hisseler 29 Ağustos tarihinde 44,08 TL seviyesine geldi. Yükseliş %76,32 seviyesinde kaldı. 

4 tavan serisi yapmayı başaran Pasific Eurasia ise 25 TL fiyattan işlemlere başladı. Önceki gün 65 TL seviyesinden işlem görerek %160 oranında yükselmeyi başardı. 5 tavan serisine imza atan Fuzul GYO 28 Temmuz tarihinde, Asce GYO 3 Ağustos tarihinde ve Enerya Enerji 23 Ağustos tarihinde işlem görmeye başlamıştı. 

Fuzul GYO halka arzından ardından 29 Ağustos tarihinde %164 oranında, Asce GYO %101,4 oranında ve Enerya Enerji &60,77 oranında getiri sağladı. 

Atakey Patates ise 27 Temmuz tarihinde işlem görmeye başlamıştı. 6 tavan serisine imza atan hisselerin ilk halka arz aşamasındaki fiyatı 39,55 TL iken 29 Ağustos tarihinde 82,45 TL seviyesine yükseldi ve %108,7 oranında bir artışa imza attı. Baydöner bu süreçte 7 tavan serisi yapmayı başardı. 21 Ağustos tarihinden 29 Ağustos tarihine kadar %94,5 oranında bir yükselme yapmayı başardı. Forte Bilgi İletişim ise 14 Haziran’da ilk defa borsaya giriş yapmıştı. 9 tavan serisi yapmayı başaran firma halka arzda 12,12 TL fiyat belirlemişti. 29 Ağustos tarihine geldiğimizde hisseleri 99,1 TL’den işlem görmeye başladı. Bu da %717,6 gibi devasa bir yükselişin gerçekleştiğini gözler önüne seriyor. 

Yaşanan bu gelişmeler hakkında bilgi veren uzmanlar, halka arzlardaki tavan serileri ile birlikte küçük yatırımcıların hayatlarında ilk defa para kazanıyor gibi göründüğünü belirtirken aslında bunun çok da böyle olmadığına dikkat çekti. Piyasa uzmanlarına göre halka arzdaki sorun şirketlerin olduklarından çok daha yüksek fiyatlarda halk açılmaları. Ancak analist uzmanları 2021 senesi ile karşılaştırıldığında fiyatlandırmanın biraz daha makul olduğunu söylüyor. 

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Altın Yorumları ve Canlı Grafiği ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!